"Flors i violes" a la cuina

Foto: Marc Estévez Casabosch
Després d'un hivern tan destarotat com el passat, la primavera se'ns ha presentat com mana, i pel maig fent honor a la tradició i a les velles previsions, cada dia un raig ;)

Tot plegat ha permès a la natura posar-se al dia, que no era poca cosa. Tota aquesta humitat ha regat generosament boscos i conreus oferint-nos els resultats en tota la seva esplendor; flors, herbes aromàtiques i remeieres, i fruits silvestres comestibles. Tot un ventall de varietats, que fins ben entrada la tardor, ens aproparan el paisatge a taula.

A banda el mes de maig és el mes de les flors per excel·lència; colors, aromes, textures... en definitiva tot un festival pels sentits i la salut, que de cap de les maneres podem passar per alt ni permetre'ns malbaratar aquests generosos recursos silvestres. Celebrem-ho!!

Despertem la curiositat botànica
Sovint ens passa que ens deixem enlluernar per espècies exòtiques, amb suposades  super propietats que venen de l'altre punta del món, oblidant-nos que al voltant de casa nostra tenim un be de Déu de plantes i condiments que formen part de la cultura gastronòmica i remeiera mediterrània des de fa mil·lennis, i tramesa d'una generació a l'altre gràcies, en gran part, a les nostres àvies. Cal recuperar doncs aquesta curiositat per conèixer-les bé, i reintroduir-les al rebost.

Herbes Mediterrànies
Romaní, timó o farigola, orenga, alfàbrega, anet, sàlvia, sajolida, fonoll, LLorer, estragó, julivert, coriandre o cilantre, menta...

Aquestes herbes es poden fer servir fresques o seques, senceres o en pols, i en molts casos les flors. Tot depèn del plat que vulguem preparar, si volguéssim fer un estofat o guisat, ens anirà bé el farcellet o manat de plantes seques com feien les nostres àvies amb romaní, farigola, orenga i llorer que alhora proporcionen aromes i ajuden a pair.
  • L'anet, la sàlvia, i la sajolida ens aniran bé per macerar o combinar amb aliments greixosos com el peix blau.
  • El llorer gairebé casa amb qualsevol elaboració, des de pastes i arrossos, peixos o carns.
  • L'orenga, i l'alfàbrega s'entenen molt bé amb la pasta, però també amb hortalisses, verdures i formatges.
  • La menta, pel seu efecte refrescant marida amb plats contundents, però també amb verdures de primavera com les faves o els pèsols, i amanides d'estiu com el taboulé. També és molt interessant per aromatitzar postres.
  • La farigola o timó, és probablement l'herba remeiera més important de Catalunya. És imprescindible tan a la farmaciola com la rebost per les seves virtuts. Una forma senzilla d' incloure-la a la cuina és en forma de sopes, i si li afegiu quatre bolets rossejats amb all, és genial per augmentar les defenses.
  • Del julivert, molt ric en vitamina C, ja ni us explico, poseu-lo allà on vulgueu. Trinxadet amb una mica d'all ens pot servir per alegrar qualsevol plat.
Moltes d'aquestes herbes com el romaní, l'orenga, l'alfàbrega, l'all ... també ens poden servir per aromatitzar un bon oli, deixant-lo macerar uns dies amb la planta ben seca.

Quan cuinem
Les herbes aromàtiques i les espècies les haurem de fer servir amb mesura a la cuina, per tal de no emmascarar els gustos autèntics dels aliments.
Cal afegir-les al final de les coccions i amb l'olla o cassola tapada per no perdre les aromes, ja que la cocció afavoreix la pèrdua de substàncies volàtils

Al plat
Les fors de malva, borratges, cilantre, calèndula, d'aranyó, de carbassó... son recursos naturals per alegrar i enriquir la nostra cuina. Quan parlem de flors, normalment s'usen els pètals, tot i que, en el cas de la borratja i el cilantre es poden menjar perfectament les fulles. S'entenen molt bé amb les amanides, però també poden aromatitzar salses i cremes. Una forma curiosa de consumir-les es fer-ne glaçons, veureu quin espectacle sensorial.

Altres plantes interessants per incorporar a la cuina son la verdolaga, el fonoll, la dent de lleó, les ortigues... tiges com els espàrrecs de marge, o fruits com els gerds, maduixes de bosc, les móres... tot depèn del que disposeu al vostre entorn.

Totes les plantes, herbes, i flors tenen propietats tan per enriquir les vostres elaboracions com per la salut. Aneu alerta però, i no consumiu allò que no conegueu.

Al mercat, al bosc, a l'hort o al terrat de casa
A l'hora d' adquirir plantes aromàtiques seques haureu d' anar a l'herboristeria o dietètica, i sobretot vigileu que no hagin estat tractades amb pesticides. En podeu trobar de fresques al mercat, i si us ve de gust fer de recol·lectors haureu d'anar al bosc i collir-les amb cura, vigilar que no estiguin protegides, i si es tracta de fulles i flors es fa a la primavera i a primera hora del matí. També les podeu recollir dels marges, en indrets nets de contaminació.

Si disposeu d'hort o jardí fantàstic, no hi ha horts sense flors i plantes que es faci valdre. I si us hi animeu a casa, al terrat o algun racó, son relativament fàcils de cuidar i immensament agraïdes en tots pels sentits :))


Són bon temps per les flors... Gaudim-les!!



Comentaris