Tocats del bolet!!!

Estareu d'acord amb mi que parlar de tardor podria ser sinònim de parlar de bolets, i és que pocs aliments aixequen tantes passions, tan a l'hora de trobar-ne, com de gaudir-ne en un àpat.
Aquest any, malgrat que les temperatures semblaven resistir-se a la baixa, el bosc està oferint una esplèndida collita, fent les delícies de buscadors i comensals, doncs els últims anys els boscos de terra baixa han estat més aviat escadussers per a tants boletaires.
I és que probablement pocs aliments ens apropen tant el paisatge a taula i a les nostres rutines, doncs tots en sabem d'algú que fins i tot els somia, i en guarda el secret d'on els troba com un autèntic tresor, però més enllà d'una tradició tardorenca, què en sabem dels bolets? Parlem-ne!


Bolets de bosc i salut
A banda de ser un aliment gastronòmicament molt apreciat, els bolets de bosc ofereixen unes propietats per la salut molt interessants, moltes encara per descobrir perquè els més estudiats són els orientals i els cultivats, però molts especialistes de la salut ja els consideren com aliments funcionals perquè presenten un plus per la nostra salut.
Són una bona font de fibra, vitamines, minerals i substàncies antioxidants amb capacitat per estimular els sistemes de defensa, antiinflamatoris i antitumorals. Són molts rics en fibra prebiòtica, indispensable per mantenir la salut de la flora intestinal (microbiota). I per últim m'agradaria destacar-ne la capacitat adaptògena, ajuden al nostra organisme a combatre millor les situacions d'estres (canvis de temps, fatiga, nervis per mil i un motius, etc)
No obstant aquestes virtuts, els bolets a la cuina se'ls ha de tractar com a ingredients, ja que són aliments molt concentrats i un excés pot resultar-ne indigest i contraproduent.

A casa nostra
Si ens situem a la Catalunya central (Bages, Berguedà, Solsonès), i hagués de triar un dels bolets més preuats aquest seria la llenega negra (Hygrophorus Latitabundus), que es presenta en boscos de terreny calcacari quan arriben els primers freds, sobretot en les zones obagues i humides, fins que les primeres glaçades les empeny cap a solei.

Altres bolets que comparteixen habitat amb la llenega negra són especialment el fredolic, la llengua de bou, el camagroc, el rovelló, el pinetell o la cama o bec de perdiu.

A taula
Saltejades, a la brasa, en truita... Però se'ns dubte és als guisats on donen el seu màxim. Combinen molt bé amb arrossos, verdures, patates i carns. 
Us deixo la meva proposta, tan senzilla de fer com exquisida a taula, :).

Cassola de llenegues amb patates al forn
Aquesta és una recepta molt arrelada a la cuina familiar, la meva mare sempre ha estat molt bona boletaire, i en temps de llenegues el pare les feia al forn de llenya mentre nosaltres fèiem una autèntica "Festa Major" :)!!!

Ingredients per 4 persones
  • 500gr de llenegues
  • 4 patates mitjanes
  • Oli d'oliva verge extra
  • 200cc Brou fet amb cuetes de llenega
  • 3-4 Alls
  • Un bon manat de julivert
  • Xic de sal i pebre



Pas a pas
  1. Tria i neteja les llenegues amb l'ajut d'un ganivet, de vegades cal rascar-les una mica ja que tenen una capa viscosa on s'hi enganxa fàcilment la pinassa i altres brosses.
  2. Agafa algun exemplar que no sigui tan bonic, o bé trossets de cuetes de triar-les i fes-ne un brou amb 200 ml d'aigua, deixa'l coure 10 minuts amb un xic de sal.
  3. Preescalfa el forn (part de baix) a 160-170º.
  4. Pela les patates i talla-les a làmines primes (2-3mm) aprox.
  5. En una plata de vidre gran, posa-hi un bon raig d'oli i escampa-li les patates amb un xic de sal i pebre. Posa-ho al forn durant 10 minuts.
  6. Trinxa l'all i julivert juntament amb un bon raig d'oli d'oliva i brou de llenega.
  7. Afegeix les llenegues damunt les patates, un xic de sal i brou de les llenegues (ha de quedar una mica de suc). Deixa-ho coure uns 10-15 minuts.
  8. Finalment posa-hi l'all i julivert amb l'oli, i gratina uns 5 minuts. I Apa-li, ja les tens.

Aquesta recepta pot servir com a entrant o bé d'acompanyament. Si no teniu llenegues es pot fer amb pinetells.


I tu... També estas tocat del bolet???


Comentaris