MMmm... Maduixes!!!

Maduixes de l'hort
Les maduixes són d'aquelles fruites temptadores en tots els sentits. El seu aspecte, color, aroma, sabor, textura... ja anuncien que no es tracta d'una fruita  qualsevol, doncs la seva acceptació popular així ho demostra. Considerades sovint com a símbol de l'esclat primaveral, són molt més que un goig pel sentits: ja que tenen molta versatilitat a la cuina i son tot un tresor per la nostra salut, descobrim-les!!!

La maduixa és el fruit de la maduixera, una planta herbàcia perenne amb una flor molt característica. La maduixa silvestre és coneix des de la prehistòria i ja fou consumida per grecs i romans, començant-se a conrear a Europa a partir del s. XIII. Es creu que Ramon Llull fou un dels primer en recomanar-la per les seves propietats terapèutiques, sobretot en cas d'anèmia i per revitalitzar la pell.

Maduixes i maduixots
Les maduixes que es conreen habitualment son els fruits d'una planta no híbrida Fragaria vesca, (maduixera europea) o Fragaria virginiana (maduixera nord-americana). El seu nom prové del llatí fragans, que significa "olorosa".
El maduixot en canvi és un híbrid obtingut del creuament de Fragaria chiloensis (de Xile, on s'anomena frutilla) i Fragaria virginiana (d'Amèrica del Nord), la primera notable per la seva mida  i la segona pel seu sabor.
Actualment el conreu del maduixot ha desplaçat pràcticament el de la maduixa degut a la seva forma, sabor i color més intens.
Sigui com sigui, maduixes i maduixots, ja ben entrada la primavera presenten el seu millor moment, per tant, aprofitem-les!!!

A la cuina
Tan maduixes com maduixots permeten infinitat de maridatges i preparacions.
Des de batuts antioxidants, combinats amb cereals de l'esmorzar, en amanides amb diverses fulles i colors, combinacions amb pasta (molt interessants en tabulés de cuscús, quinoa, búlgur...), fins a salses com vinagretes, cremes refrescants com el gaspatxo... i sobretot en postres: en forma de pastissos, creps, farcits dolços, broquetes, macedònies, soles amb xic de vinagre, llimona o pebre... o amb gotes de moscatell, o també combinades amb formatges frescos, mató o iogurt... fins a les suggerents mm...maduixes amb xocolata negra, o allà on us porti la vostra imaginació.
I per descomptat no ens podem oblidar de les melmelades, "coulis" i confitures amb agar-agar, que per les seves textures, color, sabor, i sensualitat enriqueixen els nostres plats.

Mousse de Maduixes

Recepta de Montse Vallory
  • 200 g de maduixes/maduixot eco rentades i tallades a meitats
  • 1 got (250ml) de llet d'arròs, o llet d'arròs i coco,  o suc de poma (Cal valls)
  • 1 culleradeta de 5 ml (2gr) d'agar-agar en pols
  • 1 culleradeta de ratlladura de llimona eco
  • 1 cullerada d'ametlla en pols
  • xic de sal



Per endolcir: afegiu-hi plàtan o bé estèvia
Decoració: algunes maduixes senceres, menta fresca, coco rallat, virutes de xocolata negra... i un somriure, ;)

Elaboració

  1. Espolvoregeu l'agar i la sal damunt la llet, remeneu i porteu-ho a ebullició. Deixeu-ho coure a foc suau i destapat durant 2 minuts. 
  2. Retireu-ho del foc i incorporeu-hi la resta d'ingredients. Tritureu i  coloqueu-ho en un motlle. deixeu-lo refredar que gelifiqui completament.
  3. Un cop fred, es trosseja i tritura ben fi, fins a obtenir una consistència cremosa de mousse. si cal afegiu-hi més llet d'arròs o suc de poma.
  4. Deixeu-ho una  estona a la nevera i serviu-lo decorat amb maduixes, fulles de menta, ametlles trinxades, virutes de xocolata... Mmmm i a gaudir!!!

Propietats Nutricionals
Les maduixes destaquen per la seva acció antioxidant, ja que contenen vitamina C, carotenoides i antocians, específics de les fruites vermelles i amb un poder antioxidant molt elevat que supera cinquanta vegades la vitamina E i unes vint vegades la vitamina C.
- See more at: http://www.etselquemenges.cat/rebost/les-maduixes#sthash.zhiazTJC.dpuf
Les maduixes destaquen per la seva acció antioxidant, ja que contenen vitamina C, carotenoides i antocians, específics de les fruites vermelles i amb un poder antioxidant molt elevat que supera cinquanta vegades la vitamina E i unes vint vegades la vitamina C.
- See more at: http://www.etselquemenges.cat/rebost/les-maduixes#sthash.zhiazTJC.dpuf
Cada vegada que ens mengem una maduixa, no ens estem menjant un fruit, sinó centenars, tants com granets podem veure a la superfície - See more at: http://www.etselquemenges.cat/rebost/les-maduixes#sthash.zhiazTJC.dpuf
Cada vegada que mengem una maduixa, no estem menjant un fruit, sinó centenars, tants com granets podem veure a la superfície :).

Les maduixes son molt antioxidants, ja que conténen molta vitamina C amb bioflavonoides, carotenoides i antocians, aquests últims són responsables del color vermellós i específics de les fruites vermelles, com les móres, amb una capacitat antioxidant molt elevada que supera cinquanta vegades la vitamina E i umes vint vegades la vitamina C.

Aquest perfil nutricional les fa molt interessants per prevenir l'envelliment cel·lular, remineralitzar l'organisme,  millorar la circulació, la pell i les articulacions, ajuden a controlar el colesterol Ldl. Tonifiquen el sistema digestiu, sobretot preses abans dels àpats, i enforteixen les dents i les genives.

Les maduixes, son unes de les primeres fruites que ens arriben a la primavera, i pertant, molt indicades per fer cures depuratives en aquesta estació.

Cal que aneu alerta si teniu al·lèrgia a l'aspirina, podria ser que també en tinguéssiu a les maduixes, ja que contenen àcid acetilsalicílic.

Al mercat
Encara que sovint en trobem a ple hivern pels mercats, "que no us confonguin", el seu millor moment és a partir de l'abril fins a finals de juliol.

Són fruites molt delicades i tendres, que es deterioren molt fàcilment amb la calor, el transport i la humitat. Per això, és millor adquirir només les que es vagin a consumir el mateix dia o l’endemà. No obstant, si les voleu guardar, poseu-les a la nevera senceres amb la cueta, separades entre si,  i no les renteu fins l'ultim moment.


Cultiu ecològic proper i de temporada; Hi ha moltes raons per les quals hauríem de ser curosos amb la procedència i maneig de les maduixes, ja que aquestes no es pelen i en consumim l'aliment integral. La maduixa convencional en general, acumula una gran quantitat de tòxics que no s'eliminen amb la rentada, i moltes vegades són els responsables de les reaccions al·lèrgiques.

Les maduixes cultivades en les produccions ecològiques tenen més sabor, són molt més nutritives i molt més respectuoses amb el terreny, tal i com especifica la pàgina web de la Generalitat, on es fa ressò d'un estudi comparatiu titulat Qualitat de les fruites i el sòl en cultius ecològics i convencionals de maduixes.

I si teniu un trosset d'hort, jardí o bé hort urbà, us convido a que proveu de cultivar-ne, és molt senzill i agraït, i així gaudireu de les flors, els colors i per descomptat de les maduixes acabades de collir, MMmmm!
Fins i tot, hem trobat que la pàgina web de la Generalitat es fa ressò d’un estudi comparatiu titulat Qualitat de les fruites i el sòl en cultius ecològics i convencionals de maduixasegons el qual les maduixes cultivades en les produccions ecològiques tenen més sabor, són més nutritives i deixen la terra en més bon estat. - See more at: http://www.etselquemenges.cat/rebost/les-maduixes#sthash.BJO0o8Nm.dpuf

Us deixo l'enllaç del calendari de verdures i fruites de temporada, que sempre hem de tenir ben present, ;)


La primavera... Temps de maduixes, aprofita-les!!!


Comentaris