A finals de tardor... pinyons i cireretes de pastor!!!

Passejar pel bosc a la tardor és un goig, i no només pels colors que ofereixen arbres i matolls, si no per tota la diversitat de fruits i baies que ens va oferint la natura fins ben entrat el fred.

Ja fa dies de les darreres móres, nabius i aranyons, comencem a acomiadar-nos dels bolets, i encara és temps de castanyes... Però a finals de tardor, i amb el fred ben viu, arriben altres fruits del bosc que donen pas a l'entrada de l'hivern: És temps de pinyons, ginebrons i cireretes de pastor, de bosc o d'arboç.

El pinyó
És una llavor que es recol·lecta directament del bosc, de la pinya del pi pinyer (Pinus pinea), i com succeeix amb d'altres fruits del bosc són autèntics tresors nutricionals.

Propietats nutricionals: 
Són molt rics en greixos saludables (aconsellables sobretot a nivell cardiovascular), en proteïnes de fàcil assimilació, però sobretot destaquen per la riquesa en minerals: magnesi, ferro, fòsfor, calci, potassi... i vitamines del grup B (B9). Aquest perfil els fa molt adients per èpoques com l'embaràs, creixement, adolescència i en situacions de fatiga, anèmia, descalcificació i osteoporosis.

També són molt recomanats per a esportistes i excursionistes, ja que amb poca quantitat aporten molta energia i nutrients.

Forma de consum: crus o lleugerament torrats, però cal mastegar-los bé per digerir-los millor

A la cuina: Son molt versàtils, els podeu afegir en diverses preparacions com els espinacs a la catalana, amb llegums, amanides de tardor, estofats de verdures, cremes o purés, farcits de canalons, salses, cereals de l'esmorzar i mueslis, patés vegetals, postres de músic i altres postres dolces com  panellets i coques tan típics a casa nostra.

Al mercat, producte de proximitat
Cal distingir els pinyons mediterranis dels xinesos, els xinesos només es poden consumir en cru (s'enrancien fàcilment amb l'escalfor, per tant, perdran tot l'interès en ser cuinats). Per diferenciar-los a cop d'ull, els xinesos són més petits, arrodonits i tenen un peduncle que sembla un ull. El pinyó mediterrani és més allargat i molt més gustós

A finals de tardor... Cireretes de pastor!
I si sortiu a passejar pel bosc per aquestes dates, és fàcil topar-se amb un arbocer. El seu fruit es coneix popularment com cirereta de pastor o de tardor, és cull quan es de color vermell intens, i si en feu un bon grapat, podeu fer-ne una exquisida melmelada o bé menjar-los naturals, però sense abusar-ne, ja que part dels seus sucres es transformen en alcohol ;).

Arbocer de les valls del Montcau


Comentaris

  1. Magnífico artículo, magníficamente ilustrado. Precioso, al igual que la estética del blog. A los que vivimos a toda velocidad en una gran ciudad consumiendo productos envasados hace no se sabe cuanto se nos destapan los deseos de cambio. Por primera vez descubro por qué los piñones de "ahora" no tienen el mismo sabor y aspecto que los de cuando era pequeño.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchísimas gracias por tu opinión!!!
      Eso es lo que intento transmitir; un acercamiento a la naturaleza y un conocimiento más detallado sobre sus ritmos, sus frutos, su consumo... en definitiva acercarnos con más cariño a la tierra.

      Rosa ;)

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada