"El divendres, faves tendres"

Faves de l'hort de casa
Oh lai la, la masovera, la masovera...
Com diu la cançó popular catalana, "La masovera", sortirem al mercat a buscar una de les llegums de temporada més curta, però a l'hora, fortament arrelada a la nostra cultura culinària com ens mostren els receptaris locals: les faves.

Després dels freds de l'hivern, i que aquest n'ha fet molt,  vé molt de gust passejar-se pels mercats de primavera, on podem trobar les primeres verdures i  hortalisses que ens ofereix l'hort i ens enriqueixen la taula: Les faves, la ceba i alls tendres, les carxofes, els pèsols...

Les faves són originaries de l'Orient Mitjà i es fan servir des d'antic a la cuina catalana, valenciana i balear, de fet és al ponent Mediterràni on ténen més prestigi, tal i com mostren els receptaris tradicionals locals, són histories convertides en plats.



Propietats

Són unes lleguminoses molt nutritives i ocupen un lloc important dins d'una dieta equilibrada.
Aporten moltes vitamines, destacant l'àcid fòlic entre d'altres del grup B, i la vitamina C. Respecte als minerals són una bona font de magnesi, potassi i ferro.
Si les consumiu tendres són menys calòriques i aporten més fibra que seques, per tant aquesta opció serà molt interessant en les dietes d'aprimament i de control de colesterol, aportant també sensació de sacietat.

A la cuina

La fava és molt versàtil i permet moltes elaboracions, des d'unes faves lleugeres al vapor amb menta, en forma d'amanides o bé combinades amb arròs o fideus, fins a plats més contundents: amb bacallà, sèpia, calamar, popets... o  més ancestrals: amb botifarra negra, costella, cansalada... cuit en olla de fang, com es feia en les masies i zones rurals.

Com que amb les faves, a qui li agraden en fa "Festa major", en aquesta ocasió us proposaré dues receptes.

Faves amb ceba, alls tendres i menta

 Ingredients per 2/3 persones       

1/2 kg Faves ben tendres
1 Ceba tendra (aprofitarem també la part verda)
2 ò 3 Alls tendres
4 Fulles de bleda
Fulles de menta
Sal i oli d'oliva verge.


 Elaboració
  1. Netegeu i talleu les faves tendres i les bledes. Coeu primer les faves al vapor i als últims minuts afegiu-hi les bledes i la sal. (Controleu el temps, depenent de la mida en necessitaran més o menys).
  2. A banda, sofregiu la ceba i els alls tendres tallats ben menuts, coeu amb el foc baixet, i quan estigui hi afegiu les faves amb les bledes, doneu-li unes voltes. 
  3. Per últim afegiu-hi unes fulles de menta al gust, remeneu-ho i llest per menjar !!!
Aquesta recepta és molt lleugera, i en podeu trobar moltes variants.

Faves amb bacallà confitat i tomàquet sec

Ingredients per 2 persones

1/2 kg Faves per desgranar 
2 Lloms de bacallà dessalat
3 ó 4 Tomàquets secs
3 ò 4 Alls secs
1 Branca de menta
Oli d'oliva verge extra


Elaboració
  1. Primer caldrà confitar el bacallà, per fer-ho agafarem el bacallà dessalat i els alls amb pell i els submergirem en una cassola amb oli d'oliva. Encenem el foc i deixem que l'oli s'escalfi a foc lent. Quan comenci a fer les primeres bombolletes apaguem el foc, i deixem que el bacallà es confiti deixant-lo una estona més dins l'oli.
  2. Quan el tinguem ben tou, el coloquem damunt d'un paper absorvent i ja estarà llest per treure-li la pell i esquinçar-lo. El reservem.
  3. D'altra banda bulliu les faves desgranades juntament amb la menta (uns 15 minuts), escorrem i reservem.
  4. Agafem el tomàquet sec, que el tindrem confitant-se en oli des del dia anterior, i el triturarem amb la batedora fins que quedi una salsa ben fina.
  5. Seguidament muntem el plat, barregem les faves amb el bacallà esquinçat en un bol i per damunt hi esquitxem la salsa de tomàquets secs confitats i ja estarà a punt per menjar i gaudir!!!

  ... Oh lai la, la masovera se'n va al mercat!!!




Comentaris