Aquí hi ha tomàquet!!!

Foto: www.naciodigital.cat/blocdefotos
El tomàquet arribà a Europa durant el s. XVI procedent del Perú i Mèxic, però va trigar temps a guanyar-se la confiança de les seves cuines, ja que la seva aparença i el color vermell, recordava a altres fruis verinosos.

De tomàquets n'hi ha de moltes classes, tot i estar acostumats als vermells, n'hi ha de grocs, verds i gairebé negres. 

Si passegem pels mercats d'estiu  trobarem un  ventall de varietats: Tomàquets anomenats "roses" com el de Montserrat, el del Cardener, i el de Mura, i d'altres tipus com; el de cor de bou, de pera, l'esquenaverd, o la no tan coneguda  varietat "mamella de monja", típica de Manresa, entre d'altres. Cadascun amb les seves característiques particulars , més refrescants, més carnosos, més dolços, per conservar... però tots són propis de l'estiu.

Els tomàquets ens ofereixen unes propietats nutricionals molt  interessants: Vitamines  C, A ,  i  en menor proporció del grup B, minerals com potassi, ferro, magnesi i fòsfor,  i antioxidants com el licopè responsable del color vermell i amb un important poder anticancerigen, que s'allibera sobretot un cop cuit.

A taula, el tomàquet és molt versàtil, el podem consumir cru: Amanides, farcit, en forma de sopa freda o gaspatxo, o bé cuinat: Salsa, samfaina, com a ingredient de molts plats... 

Aprofitem doncs els tomàquets que ens ofereix l'horta els mesos d'estiu!!!



Comentaris